Nova zajednička poljoprivredna politika: Model isporuke temeljen na učinku

Filter photo

28.2.2018.

Europska mreža za ruralni razvoj (ENRD - European Network for Rural Development) je na nedavno održanom događaju (30. siječnja 2018. u Bruxellesu u Belgiji) okupila predstavnike državnih vlasti i opće direkcije Europske komisije za Poljoprivredu i rurani razvoj (DG AGRI) kako bi raspravili tranziciju na novi model isporuke Zajedničke poljoprivredne politike - ZPP (Common Agricultural Policy - CAP) temeljene na učinku.

Fokusirajući se na aspekt ruralnog razvoja, sudionici iz svih 28 zemalja Europske unije su razmijenili praktične implikacije navedene tranzicije, uključujući:

  • potencijalne izazove i potrebe povezane s prijelazom i implementiranjem novog modela isporuke;
  • konstruriranje izvedbenog okvira; i
  • pojednostavljenje faze planiranja.

Radionica je bila usmjerena na tranziciju prema novom modelu isporuke Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) temeljenom na učinku, a nastavlja se na publikaciju "Communication on the Future of Food and Farming" Europske komisije izdane u studenom 2017.

Ovaj događaj je pokrenuo razmjenu praktičnih implikacija, povezanih s prijelazom na model isporuke temeljen na izvedbi, između upravljačkih tijela i agencija za plaćanje s posebnim fokusom na poljoprivredni razvoj. Neka od ključnih pitanja razmatranih na radionici uključuju načine prevladavanja potencijalnih izazova te metode postizanja postavljenih ciljeva povezanih s implementiranjem nove ZPP uz naglasak na što brže prihvaćanje spomenute politike.

Preko 120 sudionika iz svih 28 zemalja Europske unije je razmijenilo mišljenja i ideje vezane za državne potrebe povezane s tranzicijom i implementiranjem takvog modela.

ENRD je ovom prilikom uputila poziv državnim ili regionalnim upravljačkim tijelima i agencijama za plaćanje da se, ukoliko već rade na razvijanju ideja na ovu temu, slobodno jave kontaktnom centru Europske mreže za ruralni razvoj na e-mail adresu: rdp-events@enrd.eu

Prezentacije s radionice:

Izvor: ENRD

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo