Mladi potaknuti na inicijative i volonterstvo u ruralnim područjima

Filter photo

[11.7.2017.]

Tijekom Erasmus + razmjene mladih ''Ruralize'' (15. - 23. lipnja 2017.) Kolenica, malo selo u blizini grada Vrbovca, je postala dom mladih iz čak 5 zemalja: Litve, Bugarske, Slovačke, Italije i Hrvatske. Cilj ''Ruralize'' razmjene mladih bio je, kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse iz zajednica sudionika, popularizirati među mladima život u ruralnim sredinama, potaknuti ih na pokretanje novih projekata te potaknuti vololonterstvo kao važan segment života na selu. Između ostalog, projekt je nastojao pokazati različitosti europskih ruralnih sredina, ali i njihov zajednički europski identitet i povezane vrijednosti. Ciljana skupina su bili mladi koji žive u ruralnim i geografski izoliranim područjima u dobi od 18 do 25 godina.

U sklopu teorijskog dijela, sudionici su imali prilike čuti o ruralnim nacionalnim realnostima sudjelujućih zemalja. Tako su postali bogatiji za razna znanja poput onih o načinima socijalizacije mladih na selu, formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja, infrastrukturi, najnovijim tehnologijama agrikulturalne proizvodnje, strategijama očuvanja ruralnih krajeva, izvorima financiranja razvoja ruralnih područja i sl. Imali su i priliku timski, metodom brainstorminga, raditi na razvoju marketing strategije odabranog domaćeg prozvoda, osmisliti načine aktivnijeg uključivanja mladih u organizaciju tradicijskih događanja, stvaranju vizije idealnog sustava obrazovanja u ruralnim krajevima ali kreiranju koncepta seoskog zabavnog sadržaja privlačnog mladima.

Kada je riječ o praktičnom dijelu, znanja i ideje prikupljani kroz jutarnji teorijski dio su se ostvarivali u popodnevnim satima na zemljištu na kojem treba niknuti centar za mlade Udruge "ZA osmijeh", 62 vrijedne ruke su uz mentorsku podršku stanovnika lokalne zajednice i projektnog osoblja u svega nekoliko dana sagradile mali rekreacijski park za djecu, mlade i odrasle. Park sadrži prostor za opuštanje, čitanje, stvaranje glazbe, sportsko natjecanje te jedinstveno senzoričko iskustvo, a predstavlja opipljivi rezultat projekta te je otvoren za lokalnu zajednicu tijekom glavne aktivnosti. Otvorenje je održano 22. lipnja, a osim pripadnika lokalne zajednice, obitelji i prijatelja, imao je čast ugostiti i potpredsjednicu Savjeta mladih Vrbovec Valentinu Petanjek Špehar. Iako je zbog nepredviđenih okolnosti načelnica Brankica Benc morala otkazati svoj dolazak, također je iskazala svoju podršku projektu u ime općine Rakovec.

Osim što su sudionici svojim primjerom razbili predrasude nezainteresiranosti mladih za razvoj ruralnih područja te ostvarili vrijedan doprinos u lokalnoj zajednici, projekt je imao i osobno značenje za svakoga od njih.

Zaviriti u dinamičan proces stvaranja i otvaranja rekreacijskog parka možete na slijedećim linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=aELR6L0BXG8

https://www.youtube.com/watch?v=aELR6L0BXG8,

dok dojmove sudionika možete popratiti na službenoj Facebook stranici razmjene.

Izvor: Objava za medije udruge ZA Osmijeh

 

 

 

 

 

 

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo