Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike EU

Filter photo

[8.1.2018.]

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan predstavio je u Bruxellesu dokument pod nazivom "The Future of Food and Farming".

Dokument je dostupan OVDJE (hrvatski jezik) i OVDJE (ostali jezici EU)

Usvojen je krajem 2017. a sadrži smjernice i viziju budućnosti europske poljoprivrede nakon 2020. godine, a naglasak je na pojednostavljenju pravila i fleksibilnijem pristupu za EU zemlje članice koji bi trebao osigurati održivi razvoj poljoprivrede Europske unije.

Glavna inicijativa je veća odgovornost država članica da odaberu u što i kako žele ulagati svoj dio proračuna, kako bi se zadovoljili zajednički ciljevi na području okoliša, klimatskih promjena i održivosti. Svaka država članica morat će izraditi vlastiti strateški plan koji odobrava Europska komisija. Naglasak će biti na praćenju napretka i osiguravanju financiranja usmjerenih na konkretne rezultate. Postojeća struktura dvaju stupova će se zadržati i dalje te će poljoprivrednicima biti dostupna i izravna plaćanja.

U narednom razdoblju raspravljat će se o konkretnim ciljevima i mjerama buduće Zajedničke poljoprivredne politike, dok se prijedlog zakonodavnih akata od strane Europske komisije očekuje prije ljeta 2018. godine.

Snimak s konferencije za medije / Letak (engleski jezik)

Izvor: ENRD

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo