Okupljanje ruralne Europe, ovog puta u Nizozemskoj

Filter photo

[24.10.2017]

Tekst: Julia Bakota
Foto: ERP, LAG More 249

Pokret ruralnih parlamenata

Screenshot _1

Ideja ruralnih parlamenata (RP) je krenula sa sjevera Europe. Šveđani su već 1989. organizirali svoj prvi, u zajedničkom nastojanju da spriječe depopulaciju ruralnih područja prenoseći potrebe i poruke ruralnog stanovništva nacionalnim donositeljima odluka. Pokret se vrlo brzo proširio i na ostatak Europe, a broj nacionalnih RP-a raste svake godine.

Svaki ruralni parlament, pa tako i Europski, je kontinuirani proces, dugotrajna kampanja u kojoj se izražava i sluša glas ruralnih stanovnika Europe; potiču njihove inicijative i akcije, u partnerstvu s civilnim društvom i vladama. Vrhunac kampanje je okupljanje ruralnih dionika na organiziranom događaju. Okupljanja se u pravilu održavaju svake dvije godine, a glavna im je značajka poticanje sudioničke demokracije ruralnih dionika. HMRR je glavni organizator i pokretač Hrvatskog RP-a. Prvi je održan 2015. u Baranji, a drugi 2017. u Međimurju. Više: http://ruralniparlament.com/ , /hr/novosti/hrvatski-ruralni-parlament/

S jačanjem nacionalnih pokreta, pojavila se potreba za održavanjem i Europskog RP-a. Pokretači su civilne pan-europske ruralne mreže ERCA (Europski savez ruralnih zajednica), PREPARE (Partnerstvo za ruralnu Europu) i ELARD (Europska udruga LEADER za ruralni razvoj).

Europski ruralni parlament: http://www.europeanruralparliament.com/

Treći Europski ruralni parlament

22555425_1529650417114078_8236624106300836249_o

Treći Europski ruralni parlament održan je 18.-21. listopada 2017. u nizozemskoj provinciji Sjeverni Brabant. Uz gore navedene europske mreže, organizaciju na lokalnoj razini preuzela je Nacionalna organizacija malih gradova Nizozemske s provincijskim partnerima - Organizacija malih gradova provincije Sjeverni Brabant. Domaćin najvećeg dijela aktivnosti bilo je selo Venhorst, a nekoliko susjednih općina ugostilo je sudionike na raznim posjetima primjerima dobre prakse.

Treći Europski ruralni parlament: http://www.erp2017.eu/

Na RP-u je sudjelovalo oko 250 sudionika iz 40-ak europskih zemalja. Hrvatsku delegaciju činili su: Albert Varga, Julia Bakota (HMRR), Meri Krnić, Maja Barešić (LAG More 249), Vedrana Mikić i Alen Hrustić (Ministarstvo poljoprivrede).

Program četverodnevnog događaja je bio raznolike metodologije - radionice u grupama od 10-ak sudionika, plenarne sjednice, radni izleti, druženje s lokalnom zajednicom, prezentiranje ideja i inicijativa te konačno, glasanje za usvajanje Deklaracije iz Venhorsta te potvrđivanje amandmana i izmjena Europskog ruralnog manifesta usvojenog dvije godine ranije, na 2. Europskom RP-u.

Zadovoljstvo je bilo sudjelovati u svim temama RP-a, podijeliti vlastita iskustva i saznati kako se različite zemlje nose s izazovima ruralnih područja poput animiranja zajednice na vlastite inicijative, pokretanja lokalne ekonomije, integracije migranata i sl. Tema je bilo napretek pa se tako nekada mogla primijetiti različita razina kvalitete moderiranja i iznošenja dijelova programa. Također, lako se dalo primijetiti kako je većina nacionalnih delegacija ipak imala problema s pronalaskom mladih sudionika, pa je tako hrvatska bila jedna od najmlađih, s čim se možemo ponositi!

LEADER / CLLD - lokalni razvoj vođen zajednicom

Velik dio programa je bio posvećen lokalnim akcijskim grupama, njihovim nacionalnim i europskim mrežama, a najviše razgovoru o idućem programskom razdoblju 2021-2027.

ELARD (Europska udruga LEADER za ruralni razvoj) je predstavio novi model za provedbu CLLD-a koji se temelji na Tartu deklaraciji i zaključcima nacionalnih i Europskog RP-a. U suradnji s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EESC/EGSO) rade na detaljnijem opisu modela koji će prezentirati i na sastanku u kabinetu Phila Hogana, europskog povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj. Novi model nudi jednostavniju i učinkovitiju provedbu CLLD-a, a zasniva se na višefondovskom pristupu, usklađivanju nacionalnih regulativa i više lokalnog odlučivanja:

CLLD-model -2021-2027

Zajedništvo u praksi

22549761_1705568592811015_4857274358909837692_n

Venhorst je opravdao svoju ulogu domaćina najvećeg događaja civilne ruralne Europe - sagrađen prije 80-ak godina na potpuno močvarnom tlu, sada broji 1.700 stanovnika, od kojih najviše vole istaknuti svojih 200 osnovnoškolaca. Oko trga u centru sela nalaze se društveni dom, škola, trgovina, crkva i kavana. Ostatak sela čine kuće, životinjske farme i kultivirane površine.

Trgovina je u vlasništvu zadruge od oko 130 članova i funkcionira zahvaljujući 40-ak volontera. Poljoprivredni i stočarski proizvođači svoje proizvode direktno plasiraju velikim tržnim centrima, stoga trgovina radi zahvaljujući isključivo volonterima koji osobno preuzimaju manje narudžbe hrane i potrepština, te obavljaju druge poslove u trgovini.

Crkvu posjećuju još samo stariji mještani, što je slučaj s većinom crkava u provinciji, i cijela je radionica bila posvećena promišljanju o budućoj namjeni prostora koja bi bila društveno i ekonomski smislena.

Zahvaljujući divnim volonterima (uglavnom umirovljenicima) i brojnim obiteljima mještana koje su ugostile sudionike Europskog RP-a u svojim domovima, osjećali smo se kao kod kuće. Zajedno smo radili, jeli, dijelili zanimljivosti o svojim zemljama, spavali pod istim krovom, boćali. Povjerenje i entuzijazam lokalnog stanovništva za istinsko sudjelovanje u europskoj zajednici je bilo stalno prisutno, i vratilo vjeru u zajedničke vrijednosti više od Ode radosti.

Deklaracija iz Venhorsta (EN)

Priopćenje za medije (EN)

Europski ruralni manifest (EN)

Sav video materijal

22713354_709242119265908_6544185711525436539_o

Želite li primati HMRR Info?

HMRR je član mreža

Prepare network logo Elard logo Hrvatski LAG-ovi logo